Header Ads

Egy hentes megdöbbentő részletességgel beszél arról, hogy mit is etetnek velünk " hús " néven! Ha csak a fele is igaz ennek......Osszátok

Egy hentes megdöbbentő részletességgel beszél arról, hogy mit is etetnek velünk " hús " néven! Ha csak a fele is igaz ennek......OsszátokEgyik szemem sír, a másik pedig nevet. 1984 óta voltam hentes. Sok helyen dolgoztam és sok mindent láttam is. Nem amiatt dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes lettem volna, hanem inkább nem tudtam összeegyeztetni a megtapasztalt dolgokat a lelkiismeretemmel. Ezért sem dolgozom már 10 éve a szakmámban!

A húspótlók

10 éve háromféle adalékanyag létezett a szakmában: a soluprat, a tejpor és a szójafehérje. Már ez is elég volt nekem ahhoz, hogy abbahagyjam, mert a régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász és minden más hasonló termék is húsból készül. A soluprat viszont egy furcsa kémiai anyag, és az a tulajdonsága, hogy a súlyához képest leglább 10-szeres vízmennyiséget képes megkötni, amit főzés, sütés vagy füstölés hatására sem veszít el.

Mire kell ez az anyag? Hát a hús helyett! Biztos tapasztalta már mindenki azt, hogy egy felvágott után vedeli a vizet. Ez amiatt van, mert az anyag a belekben is működik, és ott is felveszi a folyadékot! Korábban csak a parizerbe és az olcsóbb hentesárukba rakták ezt, de ma már mindenbe!


A tejpor is sok mindenre jó, de nem a húsiparban! Ezzel is a húst helyettesítik úgy, hogy beállítják vele a fehérjetartalmat az előírtak szerinti mértékre. A szójafehérje is húspótló, a magasabb árú termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt. Tehát ha veszünk 2500 Ft/kg áron szalámit, akkor igazából egy kb. 500 Ft-os anyagot majszolunk jóízűen.

Műhús és műbél

A gyártásban „népszerű” anyag még az emulgeálószer is. Legfőbb funkciója a zsír megkötése, de úgy, hogy ne legyen látható. Vagyis minél több zsír van egy felvágottban, annál több az emulgálószer is benne! Ezt leginkább akkor érezhetjük, amikor a szájpadláson „fent ragad” a falat. És az elmúlt 10 évben az adalékanyagok fajtái csak rohamosan bővültek...

A másik kedvenc témakör a műbelek. A műbél színe és állaga tökéletesen alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlókat. Ilyen az, amikor egy szép barna színű virsliről azt gondoljuk, hogy milyen jól meg van füstölve. Persze, amíg le nem húzzuk róla a celofánt!


Normális esetben az igazi húsipari termékek húsból és némi zsiradékból, valamint valódi fűszerekből állnak, a készterméket pedig a végén főzik illetve megfüstölik! De ez ipari szinten már régóta nincs így, hiszen néhány kivételtől eltekintve az összes többi legfeljebb 20% húst tartalmazó szemét! Mi lehetne a megoldás? Háznál, termelőnél kell vásárolni, vagy kis hentesnél falun, és a multikat messzire kerüljük el.


Sokan azt gondolják, „Megveszem, mert olcsó”... de aki elsőre mindent szemetet megvesz, mert kedvezőbb az ára, később talán a 10 szeresét is rákölti majd gyógyszerekre! Nem is beszélve arról, hogy egyes termékek folyamatos fogyasztása, nagyban megnöveli a daganatos megbetegedések valószínűségét!

Egy előző cikkünkben erről már részletesebben beszéltünk.

Itt megtekintheted!

Kérlek osszátok, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a történet!

Forrás
loading...