Header Ads

A kisfiam többszörösen fogyatékos, a hatóságok szerint mégsem elég beteg, hogy támogatást kapjon!

Kisfiam 2009.11.10-én született, oxigénhiányos állapotban ezért halmozottan fogyatékos lett. Egy 90.000 Ft-os támogatási kérelmet nyújtottam be, de elutasítottak.
Kisfiam 2009.11.10-én született, oxigénhiányos állapotban, így súlyos, maradandó károsodásokat szenvedett.


A kisfiú egyedül nem tud mozogni, sérült az idegrendszere, értelmi fogyatékos lett. Édesanyjával, Andreával Maglódon élnek, és ahhoz, hogy Ferkóval eljussanak napközibe vagy éppen orvosoz, nélkülözhetetlen az autó. Ám egy kerekesszékes embert még így sem egyszerű szállítani. Szerencse, hogy az illetékes szervekhez pályázni lehet a szép nevű "mozgássérült autóvásárlási és autó akadálymentesítési támogatásra".

Andreáék is beadták a pályázatot idén januárban, mivel szeretnének egy rámpát a csomagtartó felől, hogy ott be lehessen tenni a kerekesszéket, és bent meg biztonságosan rögzíteni. Ez sok százezer forint, amiből az állam maximum 90 ezret áll. Ám, ahogy Andrea a Facebookon is megírta, éppen 2017 januárjától változott meg az ügyintézés rendje, és most már az eddigi gyámügy helyett az érdi járási hivatalhoz kell fordulni. Ott viszont a jelek szerint abszolút fogalmuk sincsen a kérdésről az ott dolgozóknak.

2017 januárjában a mozgássérült autóvásárlási és autó akadálymentesítési támogatás ügyintézése „A” helyről átkerült „B” helyre - írta Andrea a Facebookon. Hogy miért? Passz. Biztos azért, mert sok támogatási igényt bíráltak el pozitívan, amihez azért hozzáteszem, hogy a vásárlási támogatásnál olyan inkorrekt feltételeket szabnak, hogy nem használja ki a többség. Az ügyintézés áthelyezésével viszont azt sikerült elérniük, hogy senki sem tud semmiről természetesen.

Mi beadtuk idén az autó akadálymentesítési támogatásra a kérelmünket. Gyorsan hozzáteszem, hogy maximum 90 000 Ft a támogatás összege [...]

Nos, nálunk a kérelmet elutasították.

Hogy miért? mert Ferkó (18 éven aluli) papírjaiban a P (többszörös és összetett betegségek), L (mozgásszervi fogyatékos), H (központi idegrendszeri sérült), J kódok szerepelnek, és ez nekik kevés. Hiába van benne, hogy halmozottan, többszörösen összetett súlyosan fogyatékos személy, aki mozgásszervi fogyatékossággal is él, ez nekik nem elég. Az ügyintéző értelmezésében az egyik jogszabály (5/2003 eszscm rendelet) szerint ez bőven elég, hiszen mozgássérült és akadálymentesítés a támogatási igény, de ez most nem elég.

A hölgy értelmezésében az van, hogy ezeknek kell benne lennie:

- K (hallási, látási fogyatékos)

- M (értelmi fogyatékos)

- N1 (Pervazív fejlődési zavarok)

Most kérdem én, attól mert valaki látássérült, hallássérült, értelmi fogyatékos vagy éppen fejlődési zavara van, miért kell autót akadály mentesíteni? Akadálymentesítés nem a mozgássérülteknek szükséges? Hogy van ez?

Most mehetünk ismét az orvoshoz, hogy az ABC betűit írja a papírunkra, mert az hogy halmozottan, többszörösen és összetetten fogyatékos nem elég…..


Ám a jelek szerint a hivatal hibázott - legalábbis a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint a kormányhivatal tévedett. Pátkai András Gyula, a MEOSZ ügyvédje arról beszélt, hogy Andrea kisfiát „egyéb fogyatékossággal élő személynek” tekintették, nem pedig „súlyos mozgáskorlátozott személynek”, pedig az. A hivatal tehát rosszul alkalmazta a jogszabályt, így a döntést meg kell fellebbezni, amiben a MEOSZ segíteni fog.Az elutasításról szóló hivatalos határozatot csütörtökön kapták meg, ami ellen fellebbeznek, és ehhez igénybe veszik a Szövetség támogatását is.

Andrea és Ferkó életét ezen a blogon követhetitek.

Ha Titeket is meghatott Andrea és Ferkó története, kérlek osszátok meg ismerőseiddel!

Forrás
loading...