Header Ads

Engedély nélkül fúrt kutat? Mutatjuk mi a teendője! Ha elmulasztja, akár 300.000 Ft-os bírságot is kaphat!

Ha még nem kellett eddig elég pénzt fizetni az államnak, akkor most itt a következő adó ami főleg a vidéken élőket sújthatja!Mint kiderült, hamarosan több vízgazdálkodási rendelet is módosul, többek között az is, ami az évi 500 köbméternél nem több vízkivételű, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelő kutakról szól. Ezekre a helyi jegyzőnek kell majd engedélyt adni.

A most érvényben lévő szabályozás szerint csak az ilyen kutak ásásához és fúrásához kell engedélyt kérni, és ennek az űrlapját tartalmazza a hatályos rendelet. A készülő módosítás szerint az új űrlapot már nemcsak az ilyen kutak létesítéséhez, hanem a meglévők üzemeltetéséhez és fennmaradási engedélyéhez is ki kell tölteni.

A már meglévő kutakat 3000 forintos eljárási díj ellenében utólag be lehet jelenteni és legalizálni. Aki ezt elmulasztja, azzal 300.000 és egymillió forint közötti vízgazdálkodási bírságot fizettetnek!

Az űrlapon meg kell majd adni azt is, hogy a tulajdonos melyik idényben naponta hány köbméter vizet vételez majd a kútból, van-e a kútnak aknája, illetve milyen szivattyúval és milyen átmérőjű csövön továbbítja a vizet a házba vagy pedig a locsolóhoz. Meg kell határozni a kút maximális vízhozamát, és fotódokumentációt is kell mellékelni, utána pedig azt alá kell írni a tulajdonosnak.


A belügyi államtitkár elmondása szerint, erre azért van szükség, hogy az ellenzék ne vonhassa semmiféle felelősségre a kormányt, hogy nem tesz meg mindent az ivóvízkészlet megőrzéséért!

Engedély nélkül fúrt kút fennmaradási engedélyének ügyintézésére hatósági bírság nélkül 2018 december 31-ig van lehetőség.

Forrás: egyazegyben.com
loading...