Header Ads

Komoly változás léphet életbe! SOHA többé nem kell mérőórát, vízórát, gázórát, villanyórát leolvasni!

A Napi.hu, érdekes hírt közölt, értesülései szerint ugyanis mintaprojektet indítanak, ami ha sikeresnek bizonyul, akkor a közüzemi mérőórákat többet nem kell leolvasni. Az derül ki a Közbeszerzési Értesítőből, hogy több mint 3 milliárd forintért vásárol eszközöket a központi rendszeréhez, és a telekommunikáció létrehozásához, A KOM Központi Okos Mérés Zrt.


2013-ban alapította a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt összesen 205 millió forintos jegyzett tőkével a céget. A Mavirnak, mint egyedüli tulajdonosnak az a célja, hogy megteremtse a közművektől vásárolt villany, víz és gáz távmérésének a lehetőségét. Az egy éves mintaprojektben történő részvételre pályázatot írt ki a társaság. Így hamarosan mérők kerülhetnek az iskolákba, önkormányzati létesítményekbe, a kkv-szektorba vagy éppenséggel a lakossághoz is. A cég átadja az államnak a gyűjtött adatokat a mintaprojekt végeztével, és az állam dönt majd arról, bevezetik-e Magyarországon is az okos mérést.

A KOM felhívással indított tárgyalásoslásos közbeszerzésének az a célja, hogy létrehozzon egy okoshálózati központot, és az ehhez kapcsolódó adatközpont fejlesztése. Továbbá céljuk az adatkezelési rendszerek és mobil adatrögzítő eszközök beszerzése is.


Összesen két ét ajánlat érkezett a felhívásra, a Sagemcom Magyarország Kft. lett a nyertes, az olcsóbb ajánlatának köszönhetően. A tájékoztató nem közölte a másik ajánlattevő nevét. Az eredetileg becsült 6,3 millió euró helyett, a Sagemcom 10,2 millióért (több mint 3 milliárd forintért) vállalta el a feladatot. A nyertessel augusztus 16-án kötötte meg az ajánlatkérő a szerződést.
loading...
>